Kontakt
3.10.2024

Město Nový Jičín uzavřelo lávku přes řeku Jičínku v ulici Novosady. Kvůli havarijnímu stavu bude ještě letos zbourána. Radnice už ve výběrovém řízení vybrala firmu, která demolici provede a do jara příštího roku postaví lávku novou. Zároveň upraví křižovatku ulic Nábřežní a Novosady, přesune kontejnerová stání na odpady a zrenovuje pěšinu podél toku Jičínky směrem k obchodnímu centru. Náklady na tuto akci dosáhnou 18 milionů korun. Část uhradí dotace z Moravskoslezského kraje, a to ve výši 1,5 milionu korun.

„V září proběhla kontrola přemostění řeky v ulici Novosady a statik konstatoval, že nosná konstrukce je v havarijním stavu, lávka je silně zkorodovaná a neopravitelná,“ uvedl Roman Španihel z odboru správy majetku na novojičínské radnici. Lávka byla lidmi velmi využívána, neboť spojovala lokalitu s výrobními závody a úřady s centrem města. V její blízkosti je rovněž mateřská škola, sportovní hala a bazén.

„Uvědomujeme si, že několik měsíců budou občané muset kvůli absenci lávky docházet delší vzdálenosti, ale zajištění jejich bezpečnosti je důležitější. Na jaře příštího roku bude instalována lávka nová,“ řekl místostarosta Nového Jičína Václav Dobrozemský a dodal:  „Přestože občané mohou mít pocit, že město bylo nečinné, opak je pravdou. Průběžně probíhaly kontrolní prohlídky stavu a nutné udržovací práce. Již v roce 2021 byla zpracována studie nové lávky, na ni navázalo zpracování projektová dokumentace, řešily se majetkoprávní záležitosti, komunikovalo se s dotčenými orgány, probíhala inženýrská činnost, povolovací řízení.“

Nová ocelová lávka bude nově nejen pro pěší, ale i pro cyklisty. „Bude také nasvětlena lineárními LED moduly, které budou integrovány do madla zábradlí. Dojde i k úpravě zpevněných ploch na obou předpolích lávky,“ doplnila Michaela Mrklovská z odboru rozvoje a investic. Bezpečnost křižovatky ulic Novosady a Nábřežní zvýší zpomalovací práh. Rozšíření uživatelů lávky o cyklisty umožnilo městu získat dotaci z programu na podporu cykloturistiky. „Ještě letos obdržíme z Moravskoslezského kraje 1,2 milionu korun a v příštím roce, po vyúčtování nákladů, dalších 300 tisíc korun,“ upřesnila Lenka Ondřejová z odboru rozvoje a investic.

Fotogalerie