Kontakt
3.9.2024

Nový Jičín pořádá 6. a 7. září Slavnost města. Ta letošní, v pořadí už devětadvacátá, má název Nový Jičín ve světě a svět v Novém Jičíně. Výstavy, expozice i speciální mapa s komentátorem připomene osobnosti, které se proslavily za hranicemi naší republiky. Kostýmovaný průvod, který je tradiční součástí akce, letos půjde jinou a delší trasou. Novinkou budou alegorické vozy. Kromě náměstí a přilehlých ulic, Žerotínského zámku a parku, se do programu poprvé zapojí i Beskydské divadlo.

Letošní Slavnost města chce představit úspěchy Novojičínských ve světě. Například zakladatele Národního muzea a knihovny v Mexiku Dominika Bilimka, velikána z automobilového průmyslu Alfreda Karla Neubauera, otce a syna Neusserovy, kteří vyráběli varhany, legionáře Roberta Lva Meltsche, cestovatele Eduarda Orla, vojenského pilota Jaroslava Hlaďo, malíře Eduarda Veitha. Nezapomene ani na významné současníky.  Například atletického běžce Karla Davida nebo lékaře Antonína Polácha.

„Náplň akce je tradičně koncipována pro celé rodiny. Ve dvoudenním programu jsou zahrnuty workshopy, jarmark, výstavy, divadelní, taneční i pěvecká vystoupení. Představí se téměř dva tisíce amatérských i profesionálních účinkujících. Na slavnosti vystoupí skupina Tata Bojs, zpěvačka Ilona Csáková, hudební těleso Bohemian Symphony Orchestra Prague s hostem Vilémem Čokem a místním pěveckým sborem Ondrášek, zpěvačka Petra Janů a slovenská kapela IMT SMILE,“ uvedla vedoucí odboru školství na novojičínské radnici Oldřiška Navrátilová.

V sobotu 7. září budou od 09:00 do 17:00 bezplatně zpřístupněny i některé památkové objekty. Budova Staré pošty, radnice, Žerotínský zámek, Laudonův dům, Beskydské divadlo, farní kostel Nanebevzetí Panny Marie, bašta městského opevnění a Španělská kaple.

Po skončení sobotního programu budou v nočních hodinách vypraveny mimořádné autobusové spoje do místních částí Loučka, Žilina, Straník, Kojetín, ale také do Šenova, Kunína, Mořkova, Hodslavic, Starého Jičína, Libhoště, Příbora, Štramberku či Kopřivnice. Po celý den bude parkování na městských parkovištích zdarma. V souvislosti s konáním akce  bude v sobotu 7. září od 6:00 do 20:00 uzavřena ulice Divadelní mezi ulicemi Husova a Tyršova. A v pátek 6. září a v sobotu 7. září dojde k úplné uzavírce Masarykova náměstí a přilehlých komunikací.

Plakát ke Slavnosti města 2024 se jmény hlavních účinkujících
Plakát ke Slavnosti města  2024