Kontakt
8.7.2024

Rok 2024 se v Novém Jičíně nese ve znamení mezinárodního partnerství a 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Letos si připomíná „kulatá“ výročí spolupráce hned se třemi zahraničními městy.

S italskou Novellarou, která byla jeho historicky prvním zahraničním partnerem, Nový Jičín rozvíjí přátelské vztahy přesně 60 let. S polskými Świętochłowicemi začal spolupracovat před 30 lety. Neméně plodné je partnerství se slovenskou Kremnicou, s níž navázal spolupráci před 20 lety.

První část oslav partnerství proběhla 21. června a 22. června, kdy do Nového Jičína zavítaly delegace Novellary a Kremnice. Společně s hosty z Novellary přijela slavná italská kapela Ridillo – její vystoupení mohli diváci zhlédnout a na známé italské písně si zatančit v sobotu 22. června. Novellara se navíc prezentovala stánkem na Masarykově náměstí – návštěvníci mohli ochutnat typické regionální pochutiny, například parmagiano regiano či balzamikový ocet.

Partnerskou Kremnici reprezentovala kapela Janko Kulich & Kolegium. V Novém Jičíně vystoupila už dříve, tentokrát si lidé mohli poslechnout její hity „Zaľúbil som sa“ či „Zubatá“. Úspěšnou mezinárodní spolupráci potvrdil také stánek oblasti Valonska z Belgie. Pro zájemce byly připraveny brožurky v češtině, vědomostní kvíz nebo kolo štěstí s hodnotnými odměnami. Ze zahraničních partnerů nechyběly ani polské Zabrze a slovenské Oravské muzeum s prezentací hraběte Drákuly.

V závěru celodenního programu vystoupila světoznámá rocková kapela Nazareth ze Skotska.

Oslavy jubileí mezinárodního partnerství vyvrcholí 6. září a 7. září při tradiční Slavnosti města. Na přípravě a programu nejvýznamnější kulturní události roku se podílejí stovky žáků a učitelů z místních škol i členů zájmových organizací a sportovních oddílů. Během slavnosti by Nový Jičín rád znovu podepsal příslušnou partnerskou smlouvu se zahraničními městy, s nimiž si připomíná výročí navázání spolupráce, aby jejich zástupci symbolicky stvrdili vzájemné partnerství.

Obě události jsou spolufinancovány z rozpočtu Moravskoslezského kraje v rámci projektu „Podpora mezinárodní spolupráce v Novém Jičíně v roce 2024“.