Kontakt
14.6.2024

Nový Jičín dá v příštím roce na programové dotace téměř 31 milionů korun. Peníze půjdou na podporu sportu, kultury, obnovu kulturních památek, volnočasovou a sociální oblast, hospicovou péči a na domovní čistírny odpadních vod. Spolky, kluby, organizace i jednotlivci, kteří mají o příspěvek zájem, si musejí podat žádost letos na podzim. Na kulturu, sport, volnočasové aktivity a památky lze žádat o dotaci od 1. do 20. září, na sociální projekty od 10. do 20. října a na domovní čističky od 1. srpna do 30. září.

Největší objem finančních prostředků získá sport, kultura a volnočasové aktivity. Na jejich podporu půjde téměř 18 milionů korun. „V porovnání s loňským rokem jsme o 200 tisíc korun v navýšili rozpočet na jednorázové sportovní akce. Rádi bychom tím podpořili akce, které do Nového Jičína přivedou soutěžící z širšího regionu a udělají našemu městu dobré jméno. Více peněz, a to 400 tisíc korun, může získat i žadatel o jednorázový příspěvek v kategorii celoroční kulturní činnosti,“ uvedl místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka.

Částka na opravu, provoz a údržbu sportovišť byla snížena na milion korun, protože sportoviště, která patří pod TJ budou financována individuálně. „Připravujeme jejich převod do majetku města pod plánovanou Správu sportovišť,“ doplnil Syrovátka.

Na sociální oblast a hospicovou péči zastupitelé města schválili bezmála 13 milionů korun. Ze sítě sociálních služeb na Novojičínsku v příštím roce zmizí spolek ITY. „Na vlastní žádost ukončil svoji činnost. Spolek se věnuje dětem a osobám s poruchou autistického spektra nebo s mentálním či kombinovaným handicapem a bude nám na území města chybět. Věřím, že se opět někdo přihlásí a službu obnoví,“ řekl starosta města Stanislav Kopecký.

V příštím roce budou dotace směřovat i do sféry životního prostředí. Na podporu vybudování domovních čistíren odpadních vod město alokovalo 100 tisíc korun. Na pořízení jedné čističky může žadatel získat maximálně 40 tisíc korun nebo 50 procent z uznatelných nákladů.

Na příští rok bylo vyhlášeno sedm dotačních programů. Příspěvek na estetizaci objektů, který se uděloval v minulosti, byl zařazen do programu na obnovu kulturních památek, chráněných nemovitostí a významných objektů.

Přehled dotačních titulů na: https://www.novyjicin.cz/samosprava/dotace-a-nfv/prog-dotace-2024-2025/