Kontakt
13.6.2024

Sociální a zdravotnická komise Rady města Nový Jičín zasedala v prostorách místní nemocnice. Její členové si prohlédli dětské oddělení, transfúzní oddělení a onkologické centrum. S  vedením nemocnice probírali plány zdejšího zdravotnického zařízení na další dva roky, postavení nemocnice v rámci Moravskoslezského kraje a zajištění komplexní zdravotní péče na Novojičínsku.

„Radnice se zdejší nemocnicí AGEL dlouhodobě spolupracuje. S nemocnicí a Českým červeným křížem se podílíme na oceňování bezpříspěvkových dárců krve, finančně jsme podpořili opravu komunikace v areálu nebo rekonstrukci a vybavení herničky na dětském oddělení,“ řekla vedoucí odboru sociálních věcí na novojičínské radnici a tajemnice komise Daniela Susíková.

Vedoucí komplexního onkologického centra lékař David Vrána uvedl, že oddělení radioterapie disponuje dvěma lineárními urychlovači a denně ozáří 140 pacientů. Nemocnice by chtěla zdejší pracoviště rozšířit a pořídit ještě jeden přístroj. Komplexní onkologické centrum Nový Jičín je jedním z patnácti vysoce specializovaných pracovišť v republice, které se může pochlubit nejkratšími čekacími lhůtami na vyšetření a léčbu. Novojičínskou radioterapií ročně projde přibližně stejný počet pacientů jako například ve Fakultní nemocnici v Motole.

Primářka dětského oddělení Michaela Syrovátková členy komise informovala o nedostatku zdravotních sester a absenci dětského psychiatra, v současné době velmi potřebného z důvodu vzrůstajícího počtu psychiatrických nemocí u starších dětí a dospívajících. „Členové komise vnímali naléhavost této situace a navrhli jednu z možných variant řešení, a to vyhlášení dotačního programu na podporu těchto specializací. Podobný postup byl zvolen i v rámci zmírnění akutního nedostatku stomatologů na území Nového Jičína. Z rozpočtu města byly zrekonstruovány prostory na stomatologické poliklinice,“ reagovala Daniela Susíková.

Třetí zastávkou sociální a zdravotnické komise bylo transfúzní oddělení, které by rádo do budoucna vyměnilo stará a nepohodlná lehátka, aby se dárcům krve dostalo komfortnějšího prostředí.