Kontakt

Přehled termínů a lhůt pro volby do zastupitelstev krajů

Volby do zastupitelstev krajů vyhlašuje prezident republiky nejpozději 90 dnů před jejich konáním tak, aby se konaly ve lhůtě počínající třicátým dnem před uplynutím volebního období a končící dnem jeho uplynutí. Prezident republiky vyhlásil na dny 20. a 21. září 2024 volby do zastupitelstev krajů a třetiny Senátu Parlamentu České republiky (I. kolo) rozhodnutím publikovaným ve Sbírce zákonů pod č. 147/2024 Sb. 

Volby do zastupitelstev krajů se konají na území České republiky ve 2 dnech, kterými jsou pátek a sobota. První den voleb začíná hlasování ve 14.00 hodin a končí ve 22.00 hodin. Druhý den voleb začíná hlasování v 8.00 hodin a končí ve 14.00 hodin.

Kontaktní osoby Městského úřadu Nový Jičín pro volby:

Ing. Renáta Kelnarová, vedoucí odboru správních agend  – tel. 556 768 210, 735 704 060, email: renata.kelnarova@novyjicin.cz

Kateřina Polochová DiS., referentka – tel. 556 768 209, email: katerina.polochova@novyjicin.cz

Marta Štusková, referentka – tel. 556 768 209, email: marta.stuskova@novyjicin.cz

Kdo může volit

Voličem je státní občan České republiky

  • který alespoň v druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let,
  • je v den voleb přihlášen k trvalému pobytu v obci, která náleží do územního obvodu kraje.
     

Současně nesmí být u voliče ve dnech voleb známy překážky výkonu volebního práva, kterými jsou:

  • zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu výkonu trestu odnětí svobody,
  • omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva,
  • zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu, nebo
  • výkon služby vojáka z povolání v zahraničí nebo výkon služby vojáka v záloze v zahraničí.
     

Kde probíhá hlasování

Hlasování probíhá na území České republiky ve 13 krajích. Volič hlasuje  ve volebním okrsku, kde je přihlášen k trvalému pobytu. Výjimkou jsou voliči hlasující na voličský průkaz. Volič hlasuje ve volební místnosti na území obce, ve které má trvalý pobyt a je zde zapsán ve stálém seznamu voličů.

Informace o možnosti vyřízení voličských průkazů pro volby do zastupitelstev krajů

Volič, který nebude moci volit ve volebním okrsku, v jehož stálém seznamu voličů je zapsán, může požádat obecní úřad v místě svého trvalého pobytu o vydání voličského průkazu. Voličský průkaz se vydává pouze voličům zapsaným ve stálém seznamu voličů v územním obvodu kraje, kde jsou volby vyhlášeny. V Novém Jičíně  je to Moravskoslezský kraj.

Volič může požádat o vydání voličského průkazu ode dne vyhlášení voleb, a to:

  • osobně, na ohlašovně Městského úřadu v Novém Jičíně. Žádosti vyřizuje Kateřina Polochová, DiS. a  Marta Štusková na odboru správních agend, úseku evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů,  tel. 556 768 209,  MěÚ Divadelní 1, kancelář číslo 211, kde bude po prokázání totožnosti žadatele sepsán úřední záznam o vydání voličského průkazu; o vydání voličského průkazu lze požádat do 18. září 2024 do 16:00h,
  • v listinné podobě opatřené úředně ověřeným podpisem voliče doručené na MěÚ Nový Jičín nejpozději 13. září 2024,
  • v elektronické podobě zaslané na Městský úřad Nový Jičín prostřednictvím datové schránky, nejpozději  do 13. září 2024.

Voličský průkaz opravňuje k zápisu do výpisu ze stálého seznamu voličů ve dnech voleb ve volebním okrsku spadajícím do územního obvodu kraje, kde jsou volby vyhlášeny (tj. v našem případě voleb do Moravskoslezského kraje) a v jehož územním obvodu je volič přihlášen k trvalému pobytu.

Volič, který se dostavil do volební místnosti s voličským průkazem, je povinen tento průkaz odevzdat okrskové volební komisi; ta jej přiloží k výpisu ze stálého seznamu voličů. Dostaví-li se  volič do volební místnosti volebního okrsku, kde je z titulu trvalého pobytu veden ve stálém seznamu voličů a byl  mu vydán voličský průkaz, okrsková volební komise poznámku o vydání voličského průkazu zruší a voličský průkaz připojí k výpisu ze stálého seznamu voličů.

Při ztrátě nebo odcizení voličského průkazu nelze vydat duplikát. Voličský průkaz se musí ve volebním okrsku vždy odevzdat.

Přílohy