Kontakt
18.10.2023

Představitelé města ve spolupráci se Skautskými středisky Pagoda a DVOJKA Nový Jičín si před budovou radnice na Masarykově náměstí u pamětní desky prvního československého prezidenta T. G. Masaryka ve středu 25. října v 16:30 hodin připomenou výročí založení samostatné Československé republiky 28. října 1918.

Součástí bude vzpomínkový akt s položením kytice, zazní československá hymna za přítomnosti čestné stráže v podobě čtyř skautů ve skautských krojích. Kromě vzpomínkového aktu budou připraveny aktivity mající spojitost se skautskou poštou, mezi nimiž stojí určitě za zmínku kurýrní služba provozována skauty těsně po osamostatnění Československa v roce 1918. V rámci těchto aktivit vznikly poštovní známky, které jsou prvními skautskými známkami na světě a zároveň prvními známkami československými.

Dále bude probíhat i městská hra s názvem „Ve službách republiky“. Kombinace geocachingu, šifrovací hry a honby za pokladem bude probíhat v období 25. do 29. října na Masarykově náměstí a na ulici 28. října. 

Přijďte společně s námi uctít památku těch, kdo se zasloužili o ukončení první světové války, uznání národních práv Čechů a Slováků a vznik samostatného československého státu.

 Leták ke vzpomínkové akci naleznete zde.

Pro více informací k městské hře „Ve službách republiky“ klikněte zde.

Přílohy