Kontakt
28.8.2023

Na svém jednání 12. června 2023 zastupitelé města odhlasovali prodej pozemků v průmyslové zóně o celkové výměře přes 132 tisíc metrů čtverečních společnosti CTP Moravia North, s.r.o. Zveřejnění záměru prodeje dotčených pozemků schválilo Zastupitelstvo města opakovaně v lednu 2023. Město Nový Jičín obdrželo nabídky dvou společností na odkup pozemků – CTP Moravia North s.r.o. a Panattoni Czech Republic Development s.r.o., které byly koncepčně zcela odlišné. Velmi zjednodušeným pohledem, například prostým porovnáním nabídnuté kupní ceny obou zájemců, by se mohlo zdát, že jde o nevýhodný prodej, avšak je potřeba nahlížet na všechny podmínky spojené s prodejem tohoto území komplexně.

Společnost CTP nabídla částku 920 Kč/m2 bez DPH s tím, že vlastníkem se stane po zaplacení první splátky ve výši 30 procent z celkové kupní ceny (38 942 910 Kč bez DPH). Zbývající část z celkové kupní ceny bude uhrazena třemi rovnoměrnými splátkami rozloženými do 3 let počínaje rokem 2024 (každá z nich ve výši 30 288 930 Kč bez DPH). Každá splátka, a tedy reálná kupní cena, bude navýšena o inflaci zjištěnou Českým statistickým úřadem za předchozí rok v plné výši a bude tak promítat aktuální vývoj cen. Pro představu: inflace za rok 2022 dosáhla 15,1 procent, za první pololetí roku 2023 pak 9,7 procent. Město tedy odloženou splatností části kupní ceny na hodnotě netratí.

Společnost Panattoni nabídla částku 960 Kč/m2 bez DPH, ovšem ve formě smlouvy o smlouvě budoucí kupní. K uzavření vlastní kupní smlouvy, a tedy zaplacení kupní ceny městu v plné výši by tak nedošlo, pokud by společnost Panattoni nezískala technické, environmentální a právní prověrky území, stanovisko EIA a stanoviska dotčených správních úřadů. V případě uzavření kupní smlouvy by pak kupní cena byla navýšena o inflaci pouze ze základní částky 320 Kč/m2 bez DPH. Závazek společnosti Panattoni přispět částkou 9 milionů korun na rekonstrukci Hückelových vil by nastupoval teprve v případě, že by kupní smlouva byla uzavřena, bylo vydáno stavební povolení a byla by zahájena výstavba. Až po kolaudaci objektů by nastupoval závazek vyplácet městu po dobu 10 let developerský poplatek ve výši 4 miliony korun ročně. Fixní částka developerského poplatku by však nebyla navýšena o každoroční inflaci.

Oba zájemci se zavázali uhradit městu náklady na již dříve zpracovanou projektovou dokumentaci a náklady spojené s připojením lokality k distribuční síti elektrické energie v celkové výši 7 877 500 korun.

Okamžitým převodem vlastnického práva k území je zajištěna vyšší motivace investora zahájit neprodleně projekční činnost, povolovací řízení a vlastní výstavbu objektů. V případě mezikroku spočívajícího v uzavření smlouvy o smlouvě budoucí kupní by došlo k zablokování pozemků v řádu měsíců bez jakéhokoliv inkasa kupní ceny ve prospěch města s rizikem, že v případě výše uvedeného prověření území společností Panattoni, by při negativních zjištěních mohlo dojít k tomu, že pozemky ztratí na hodnotě, částečně nebo zcela, bez možnosti jejich využití pro stanovený účel.