Kontakt
16.8.2023

Letos uplyne 55 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Tato událost ovlivnila životy mnoha generací, a proto si ji i v Novém Jičíně pravidelně připomínáme. Rádi bychom pozvali širokou veřejnost na pietní setkání, které se uskuteční v pondělí 21. srpna v 18:00 na Nádvoří Václava Havla mezi Žerotínským zámkem a Hotelem Praha.

Československá veřejnost během prvního týdne okupace vyjadřovala silný odpor, následně však došlo k jeho potlačení a tím také k potlačení československého pokusu o reformu socialismu – tzv. Pražského jara. Rok 1968 byl bouřlivý i v Novém Jičíně. Na dubnovém mítinku, kterého se zúčastnilo asi 600 občanů včetně známého cestovatele Jiřího Hanzelky, bylo například požadováno, aby se Leninovo náměstí přejmenovalo zpět na Masarykovo. V noci z 20. na 21. srpna byli místní obyvatelé probuzeni hlukem letadel přivážejících válečnou techniku a po stejné cestě, po které přijížděla v roce 1945 osvobodit Nový Jičín vojska Rudé armády, přijížděly nyní obrněné vozy s kulomety a za nimi tanky okupační armády. Od ranních hodin se ve městě začínali shromažďovat překvapení občané. Vojska států Varšavské smlouvy nebyla ve městě vítána: na křižovatce Československé armády (dnes ulice Generála Hlaďo) se shromáždil dav několika set občanů, kteří chtěli zabránit dalšímu přesunu vojsk a na vojska hvízdali a volali: „Iditě domoj, zachvatčiki!“. Příslušníci Veřejné bezpečnosti však byli donuceni občany rozhánět a umožnit tak průjezd jednotkám okupačních armád. Tehdejší předseda Městského národního výboru Antonín Pavlín byl v roce 1970 kvůli svému negativnímu postoji k okupaci odvolán. V následujících dvaceti letech na následky politických čistek doplatily stovky jednotlivců i celých rodin i v našem městě.

Během setkání promluví pamětník místních událostí Jan Číp, čelní představitelé města a zástupce Novojičínské otevřené společnosti. Hudebně akcí doprovodí písničkář Vojtěch Novák.