Kontakt
28.4.2023

Zájemci o výměnu starého nevyhovujícího kotle mohou získat finance na nový ekologický kotel nebo tepelné čerpadlo. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo pátou výzvu kotlíkových dotací určenou nízkopříjmovým domácnostem a zveřejnilo podmínky jejího čerpání. Moravskoslezský kraj do konce června vyzve občany, aby se o kotlíkovou dotaci přihlásili. Podpora je určena pro domácnosti tvořené výlučně starobními nebo invalidními důchodci 3. stupně a ty, které pobírají příspěvek na bydlení.

Dotaci je možné využít na nákup tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu, tedy na peletky nebo kusové dřevo. Příjem žádostí o dotaci bude ukončen 31. srpna 2024, tedy k datu, kdy začne platit zákaz používaní kotlů 1. a 2. třídy. Na dubnovém zasedání Zastupitelstva město rozhodlo o poskytnutí dotace Moravskoslezskému kraji v rámci projektu „Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji – 5. výzva“, a to ve výši 7 500 korun na každý dílčí projekt vlastníka nemovité věci nacházející se na území města, celkově
maximálně do výše 400 tisíc korun. To znamená, že každému úspěšnému žadateli o kotlíkovou dotaci kraj přispěje 7 500 korun a stejnou částkou i město Nový Jičín. Domácnosti, které nesplňují podmínky této páté výzvy Ministerstva životního prostředí, mohou příspěvek na ekologický kotel získat prostřednictvím programu Nová zelená úsporám.