Kontakt
2.4.2015

Hotel Praha má nového nájemce. Město Nový Jičín včera podepsalo smlouvu se společností Wellness hotel Abacie Nový Jičín. Po pětiměsíční prodlevě by se měl Hotel Praha znovu otevřít 10. května. Hotel Praha byl postaven v v roce 1899 v těsné blízkosti novojičínského náměstí. Architektonicky se řadí k novohistorickému slohu s prvky secese. V lednu 2013 město získalo hotel do svého majetku darem od Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

„Jsme rádi, že si hotel pronajala renomovaná a prosperující firma s bohatými zkušenostmi v daném oboru. Mám za to, že jednání byla velmi korektní a smlouva je vyvážená pro obě strany,“ řekla místostarostka Nového Jičína Blanka Faluši. Společnost Wellness hotel Abacie bude platit měsíční nájemné ve výši 20 tisíc korun. Jakmile město zrekonstruuje sociální zařízení v hotelové části budovy, zvedne se nájem na 50 tisíc korun měsíčně.

„Nájemce se zavázal, že dopředu složí jako jistinu tři měsíční nájemy ve výši 60 tisíc korun a zálohu na služby ve výši 210 tisíc korun. Za velmi seriózní považuji návrh nájemce, že v případě odstoupení od smlouvy bude platit dvouměsíční výpovědní doba a navíc uhradí ještě nájem za dalších osm měsíců,“ konstatoval starosta města Jaroslav Dvořák. Smlouva nájemci zakazuje v prostorách hotelu provozovat výherní automaty, erotické služby nebo zastavárny.

Statutárním zástupcem společnosti Wellness hotel Abacie je Miroslav Posád. Za provoz Hotelu Praha bude zodpovědný Roman Posád. „Hotelu Praha bychom rádi navrátili věhlas, jakého se mu dostávalo za první republiky,“ řekl Roman Posád. Jako první chce vyměnit nábytek a dekorativní prvky v restauraci. „Nové stoly a židle budou stát 400 tisíc korun,“ uvedl Roman Posád. Tato suma bude společnosti odpočítána z nájemného.

Ze svých prostředků chce nájemce v dnešních prostorách šatny vybudovat cukrárnu a okénko s občerstvením. „Od 7 hodin ráno budeme nabízet lidem jdoucím do práce a školákům snídani s sebou, v poledne oběd v krabičce a odpoledne třeba zákusky,“ vysvětlil Roman Posád. V centrální části restaurace chce vybudovat bar, z jídelny svatební salónek a v zaniklém baru Sahara by měla vzniknout dětská herna. „Jednou ze skupin návštěvníků pro nás budou maminky s dětmi. Tyto prostory jsou výjimečné i tím, že jsou vhodné pro vjezd s kočárky,“ dodal Posád.

Společnost Wellness hotel Abacie chce také dovybavit konferenční sály a zrenovovat sociální zázemí. Má v plánu i rekonstrukci sociálních zařízení u restaurace. Zprovozněn bude i hotel a zahrádka před budovou.